Terdapat jenis makanan
bolah membantu menurunkan tahap paras bacaan kolestrol dalam badan. Biarpun kolestrol datang dari
sesetengah jenis makanan, pada masa sama, terdapat juga makanan yang
boleh menurunkan kadar kolestrol.
Sebab
itu amat penting kita mempelbagaikan sumber makan agar keperluan badan
seimbang.
Bawang Putih
Bawang Putih
Bawang putih
mengandungi Allicin. Allicin ialah zat anti bakteria yang bertindak sebagai
anti biotik semula jadi.
Halia
Halia ini sifatnya
panas. Sebab itu, kalau
demam ramai minum air halia. Biar berpeluh sikit. Kebaikan halia ialah menghalang kolestrol melekat pada saluran jantung. Cukup sekadar pengambilan sekali setiap hari.
Lemon
Lemon biasa diambil
untuk mengurangkan berat badan. Ia mengikis lemak dalam badan kita yang sinonim dengan
kolestrol. Rata-rata orang kita sebut lemak tepu. Jadi, dengan membuang lemak dalam badan dapat
kurangkan risiko kolestrol yang berlebihan.
Pati Cuka Epal
Pati cuka epal
mengandungi pectin. Pectin membantu untuk mengurangkan kolestrol dalam
badan. Pati cuka epal telah diamalkan sejak zaman purba lagi. Malah, Islam juga menggalakkan amalan ini sebab banyak manfaat kepada kesihatan
kita.
Madu Lebah Asli.
Memang tak dapat
disangkalkan lagi manfaat madu lebah asli. Mengenai khasiat madu lebah dirakamkan dalam al-Quran. “Di
dalamnya (madu) terdapat ubat yang boleh menyembuhkan bagi manusia.” –
(An-Nahl:69).
Madu lebah merawat
penyakit jantung dan penyakit dalaman kerana mengandung karbohidrat, glukosa,
fraktose, zat gula tebu, protein, potassium, zat besi, belerang dan fosfor.
Kurma
Makanan sunah Nabi
kita. Kandungan gulanya 50-57% glukosa. Bermakna, tenaga yang diserap adalah
serta-merta tanpa perlu dipecahkan oleh enzim.
Kurma mengandungi
kalium yang penting bagi fungsi tubuh, terutama jantung dan pembuluh
darah.Jadi, saluran jantung kita dapat selamat dari risiko kolestrol tersumbat.
No comments:
Post a Comment