Kemunting (Rhodomyrtus tomentosa) merupakan
sejenis tumbuhan dari keluarga Myrtaceae yang tumbuh di kawasan tropika dari
negara India, Sri Lanka, China dan kawasan Asia Tenggara.
Kemunting tumbuh sebagai semak samun di
kawasan lapang dan terbiar. Ia merupakan tumbuhan renek yang boleh mencapai
ketinggian hingga 2 meter. Batangnya yang muda mempunyai bulu-bulu pendek yang
halus dan padat.
Daunnya tersusun secara bertentangan,
berbentuk ringkas dan berbentuk bujur. Permukaan daun berkilat dengan warna
hijau gelap manakala bahagian bawah daunnya mempunyai bulu-bulu halur dan
berwarna hijau pudar.
Bunganya berwarna merah jambu, dengan lima
kelopak. Ia mempunyai banyak stamen dengan 5 filamen berwarna merah jambu dan
saiznya berukuran (garis rentas) 2. 5 cm. Satu atau lebih bunga tersusun pada
tangkai bunga.
Buahnya kecil (beri) dengan ukuran garis rentas
lebih kurang 1. 3 cm, berwarna ungu gelap dengan isi yang manis dan berbau
harum.
Kemunting hidup subur di kawasan yang
tanahnya mempunyai kelembapan yang tinggi terutamanya berhampiran dengan paya
atau sungai. Namun ia juga boleh beradaptasi dengan pelbagai jenis tanah
seperti tanah pasir dan tanah yang agak masin.
Kemunting menghasilkan buah berbentuk beri
yang bujur yang dimakan mentah atau boleh dibuat jem, jeli atau jus. Isi buah
yang manis ini memang sedap dimakan. Buah yang masih muda rasanya kelat.
Biasanya, buah yang terhasil daripada pokok yang ditanam lebih manis berbanding dengan pokok yang tumbuh liar.
Pokok kemunting juga mengandungi tar kayu
yang digunakan sebagai pewarna hitam iaitu tujuan komestik untuk menghitamkan
bulu kening dan juga mencuci gigi.
Pokok Kemunting boleh ditanam dengan
menggunakan biji, secara tut atau boleh gunakan keratan ranting. Buah yang
masak mengandungi biji yang mudah bercambah.
Pokok yang ditanam menggunakan biji akan berbuah selepas 3 tahun dtanam, berbanding dengan pokok kemunting yang ditanam dengan cara tut atau keratan yang akan berbuah dalam masa satu (1) tahun sahaja.
Batang kemunting mampu mencapai tinggi dua
meter. Kayunya sangat keras.
Pokok kemunting sesuai dijadikan tumbuhan hiasan. Bunganya yang berwarna merah muda dengan benang sari menawan, layak dijadikan tanaman di halaman rumah.
Buah muda berwarna hijau ketika muda dan
akan bertukar kepada warna ungu atau ungu tua atau hitam apabila masak.
Permukaan buah kemunting yang telah masak seperti berkabut. Setelah
bahagian kepalanya dibuang, maka kemunting siap dimakan bersama kulit-kulitnya.
Isinya berwarna merah kuat dan rasanya
manis. Buah kemunting masak mengandungi air, gula, vitamin dan juga
mineral. Isi buah seperti anggur, hanya terasa lebih berserat.
Khasiat buah kemunting
https://bicaramentari.blogspot.com/2018/10/ser.html
Biasanya, buah yang terhasil daripada pokok yang ditanam lebih manis berbanding dengan pokok yang tumbuh liar.
Pokok yang ditanam menggunakan biji akan berbuah selepas 3 tahun dtanam, berbanding dengan pokok kemunting yang ditanam dengan cara tut atau keratan yang akan berbuah dalam masa satu (1) tahun sahaja.
Pokok kemunting sesuai dijadikan tumbuhan hiasan. Bunganya yang berwarna merah muda dengan benang sari menawan, layak dijadikan tanaman di halaman rumah.
https://bicaramentari.blogspot.com/2018/10/ser.html
No comments:
Post a Comment