Panipuri atau golgappa ialah kulit tepung
sfera berongga yang digoreng. Ia dihidangkan dengan sama ada kuah berwarna
hijau atau perang; atau kedua-duanya. Kuah ini secara teknikalnya merupakan
chutney yang dicairkan.
Ukurang kira-kira 25 mm hingga 40 mm, diisi dengan gabungan
kentang, bawang mentah, kacang kuda dan rempah ratus.
Panipuri merupakan makanan ringan yang berasal dari India. Makanan
ini sering ditambah lagi perisa dengan serbuk ciri, chaat masala, herba dan
banyak rempah lain.
Panipuri tersebar luas ke seluruh India terutamanya
disebabkan oleh penghijrahan orang dari satu bahagian negara ke bahagian lain
pada abad ke-20. Pada 10 Mac 2005, perkataan "panipuri" telah
ditambahkan ke dalam Oxford English Dictionary.
Panipuri telah berkembang dengan ketara dari semasa ke
semasa. Terdapat pelbagai variasi diperkenalkan mengikut cita rasa setempat.
No comments:
Post a Comment