Tapai ubi kayu satu produk berasal dari ubi
kayu yang melalui proses kukus atau rebus dan peram. Tapai ubi adalah satu
produk hasil daripada 'proses penapaian' yang telah berlaku semasa pembuatan
tapai.
Rasa tapai ubi kayu yang sangat manis, lembut
dan memberikan tenaga dikategorikan sebagai salah satu konsep
bioteknologi makanan yang diiktiraf oleh para saintis sebagai sejenis makanan
yang sangat baik dan menyihatkan tubuh badan.
Lazimnya di Malaysia ubi black twig dan
beberapa varieti popular lain boleh digunakan asalkan saiz ubi dan umur pokok
ubi sesuai.
Sebaiknya gunakan ubi segar yang baharu digali dari kebun kerana jika
ubi telah dituai lama kandungan kanji dan gula dalam ubi akan berkurang dan ini
menjejaskan kualiti tapai ubi.
Buang kulit sehingga bersih dan potong
sepanjang 5 -10 cm (mengikut kesesuaian) kemudian basuh dengan air
bersih. Jika saiz ubi agak besar perlu dibelah-belah agar mendapat saiz yang
optima untuk membuat tapai.
Rendam ubi tersebut dalam air bersih selama
1-2 jam untuk mempastikan ubi kayu akan empok apabila direbus atau dikukus.
Kemudian
kukus ubi kayu selama 30 minit - 1 jam sehingga betul-betul telah empok.
Sejukkan ubi tadi selama beberapa jam sebelum
proses membubuh ragi. Peranan ragi adalah untuk menapaikan kandungan
karbohiderat dalam ubi kayu untuk
dijadikan gula selama dua hingga tiga hari.
Ada kalanya tapai tidak menjadi kerana ragi
yang digunakan telah tidak aktif menyebabkan tapai akan terus keras dan
akhirnya busuk dan perlu dibuang. Proses membubuh ragi sangat penting agar
cukup rata.
Masukan ubi kayu ke dalam bekas yang mempunyai
sistem pengudaraan yang baik. Pastikan suhu sekitar 27-30 Celcius dan
diletakkan di kawasan berbumbung.
Ubi kayu yang diperam akan 'masak' dan menjadi
tapai ubi kayu setelah dua hingga tiga hari diperam.
Tapai sesuai dimakan segar setelah cukup
proses penapaian dan sangat manis. Jika air tapai dikumpulkan boleh dibuat
minuman alkohol (air tapai).
Tapai yang berkualiti berwarna putih cream,
lembut, berbau atau aroma segar dan rasa manis yang sedap.
Tapai ubi didapati memberikan kesan sampingan
yang amat baik untuk mencegah serangan penyakit kanser.
Bakteria Lactobacillus plantarum (UL4)
menghasilkan bactericin iaitu sejenis toksin yang menghalang pertumbuhan sel kanser.
Tapai ubi juga boleh digoreng dengan menyalut
dengan tepung. Rasanya enak dan manis serta sesuai dihidangkan pada waktu petang.
No comments:
Post a Comment