Masyarakat
di Malaysia gemar menikmati rasa kari yang menjadi rasa utama atau sekadar dicampur
sedikit dalam masakan. Aroma kari sama ada dari serbuk kari mahupun daun kari
segar amat memikat cita rasa rakyat Malaysia.
Selain,
memiliki aroma bau yang memikat, daun kari juga mengandungi mineral dan vitamin
seperti kalsium, fosforus, zat besi, asid nikotinik dan vitamin C. Ia juga
mengandungi volatile oil dan sejenis glukosid yang dipanggil koenigiin.
Daun kari mempunyai nilai sebagai antioksidan, antidiabetes, antimikrob, antiinflamasi,
hepatoprotektor, antihiperkolesterolemia dan lain-lain lagi.
Daun
kari mengandungi 66.3% kelembapan, 6.1% protein, 1.0% lemak, 16.0% karbohidrat
dan 6.4% fiber.
Dari
hasil kajian yang dijalankan oleh pakar perubatan Universiti Nottingham,
mengatakan bahawa pengambilan makanan ini dapat membantu melawan segala jenis
kanser. Kandungan yang terdapat di dalamnya berupaya membunuh sel-sel kanser.
Mereka
juga mempercayai rasa panas yang terkandung pada masakan tersebut boleh
digunakan untuk penyembuhan ‘psoriasis’ yang juga digunakan untuk melawan
penyakit kanser kulit.
No comments:
Post a Comment