Saturday 26 October 2019

UBI KELING BERBAU HARUM


Ubi keling merujuk kepada sejenis ubi yang kecil dan berkulit hitam. Dinamakan ubi keling kerana kulitnya hitam (harap ia tidak dianggap rasis ataupun menghina).

Nama saintifiknya adalah Plectranthus rotundifolius (Poiret) Sprengel. Ia merupakan jenis ubi yang boleh dimakan selepas direbus.

Isinya berwarna putih jernih dan apabila dimasak akan menjadi putih. Ubi keling mengeluarkan bau yang harum dan enak apabila dimasak atau direbus.

Ubi keling sama famili dengan pokok bunga ati-ati yang banyak ditanam di kawasan rumah.

Ubi keling tumbuh secar liar di kawasan hutan dan kebun terutama di kawasan tanah yang baru dibuka khasnya kawasan tanah gambut.

Tanaman ubi keling adalah sejenis pokok menjalar di atas tanah serta mempunyai akar rambut. Daunnya berwarna hujau muda dan berkerinting serta permukaan daun yang agak berbulu.

No comments:

Post a Comment