Sunday, 15 January 2017

KHASIAT TONGKAT ALI

Tongkat Ali atau nama sainstifiknya eurycoma longifolia jack. Kebaikan khasiat tongkat ali untuk kesihatan lelaki diakui turun menurun. Tongkat ali berupaya meningkatkan kecerdasan dan stamina lelaki jika diamalkan secara berterusan.  

Tongkat ali boleh menyumbang rasa sihat secara keseluruhan dengan membantu badan meningkatkan pengeluaran testosteron iaitu sejenis hormon utama untuk lelaki. Ia turut meningkatkan kadar aliran darah dan kadar metabolisme.

Kadar testosteron akan mula menurun untuk lelaki yang berumur 30 tahun ke atas. Banyak kajian menunjukkan pengambilan tongkat ali pada kadar yang ditetapkan dan pada jangka masa yang tetap mampu meningkat kadar testosteron pada lelaki dewasa. 

Hormon testosteron amat penting untuk lelaki. Ia bukan setakat untuk stamina dan tenaga, yang penting ia menentukan kelelakian orang lelaki.

Pengambilan tongkat ali sudah diamalkan turun temurun oleh orang Melayu sebagai tonik atau ubatan tradisional untuk tenaga batin orang lelaki. Kini sains moden mampu mengeluarkan dan mengasingkan khasiat tongkat ali dan hasil yang asli, pekat dan selamat.

Produk tongkat ali sepatutnya bebas daripada bahagian tumbuhan seperti habuk, kayu serpihan atau daun sama ada daripada akar atau batang tongkat ali.  Produk tongkat ali sepatutnya hanya pati daripada akar tongkat ali itu sendiri. Ia juga perlu dihasilkan daripada pokok tongkat ali yang berumur lebih tujuh tahun dan ditanam di tanah tinggi.

Produk yang baik adalah hasil pati akar tongkat ali yang boleh larut sepenuhnya dalam air. Ia juga perlu bebas dari bahan-bahan kimia tidak perlu, yang mana mungkin akan memudaratkan kesihatan. 

Bahan-bahan kimia yang tidak perlu ini sememangnya wujud secara semula jadi dalam pokok tongkat ali itu sendiri. Proses pengeluaran pati akar tongkat ali sepatutnya memastikan ia telah dikeluarkan sebelum dijadikan pil atau dicampurkan dalam minuman.

Sebagaimana pengambilan bahan herba yang lain, pengambilan rongkat ali tidak akan mula di rasa pada awal pengambilan. Kesannya akan meningkat secara perlahan-lahan dalam beberapa hari sehingga mencapai kadar maksimum.

Pengambilan tongkat ali boleh dilakukan pada sebelah pagi dan malam dan sebaiknya dengan makanan. Oleh sebab kesan 'panas'nya maka pengambilan tongkat ali perlu disertakan dengan minum air yang banyak.

Adalah dicadangkan, tongkat ali tidak diambil secara berterusan. Ada cadangan ambil selama 5 hari dan kemudian berhenti 2 hari. Ada pula cadangan ambil selama sebulan dan kemudian berhenti seminggu. 

Pilihan pada pengguna dan ia bergantung pada keserasian diri individu. Yang penting tempoh berehat. Sebabnya masih belum diketahui namun didapati kesan tongkat ali lebih berkekalan bila ada tempoh rehat pada badan.

Berkaitan produk yand didakwa mengandungi kopi tongkat ali, kebanyakknya tidak seperti yang diharapkan. Pengambilan kopi yang sebenarnya hanya mengandungi kurang 0.05 miligram bahan aktif tongkat ali langsung tidak mendatangkan kesan dari sudut kesihatan.

Jika benar ia mengandungi ekstrak tongkat ali, kopi yang diminum berasa pahit. Tapi ada yang meminumnya mengakui lebih bertenaga tanpa menyedari ia disebabkan kandungan gula yang tinggi di dalam setiap paket. 

Malah, jika diamalkan berterusan dalam tempoh beberapa tahun, mereka pasti menghidap penyakit kencing manis.

Hasil analisis produk kopi yang didakwa mengundungi tongkat ali mendapati bahan aktif tongkat ali wujud tapi tidak dapat dikesan kerana dos yang amat kecil. 

Mengikut kajian saintifik, setiap pengambilan kopi tongkat ali perlu mengandungi sekurang-kurangnya 1 mg ekstrak tongkat ali dan daripada kandungan itu, hanya lima peratus ekstrak dapat diserap.

Bagaimanapun, kebanyakan produk kesihatan berasaskan tongkat ali hanya mengandungi serbuk kayu tongkat ali yang dikisar, bukannya ekstrak. Daripada 0.05 mg serbuk kayu yang dicampur, hanya lima peratus yang hadam, selebihnya akan berkumpul di perut dan hati. Lama kelamaan hati akan rosak.

No comments:

Post a Comment