Buah
pisang cukup terkenal di Malaysia dan seluruh dunia. Terdapat rakyat di negara
tertentu menjadikan pisang sebagai makanan utama. Ia membuktikan pisang
mempunyai khasiat dan sumber tenaga yang tinggi.
Pisang boleh
dimakan dengan pelbagai cara. Kebanyakannya dimakan segar. Rasa sedikit manis
dan aroma yang memikat menjadikan pisang pilihan banyak orang. Pisang juga
dimakan rebus, digoreng, dibuat kuih, pengat, kerepek dan macam-macam lagi.
Menu
pisang rebus amat ringkas iaitu hanya merebus pisang dengan dimasukkan sedikit
garam. Kalau tidak mahu masukkan garam pun tidak mengapa. Ada juga yang
memasukkan dua tiga daun pandan untuk aroma pandan.
Pisang
yang sesuai untuk dimakan sebagai pisang rebus adalah daripada varieti seperti pisang
abu, pisang nangka, pisang nipah dan pisang lang. Varieti pisang berkenaan
berkulit tebal, isi kenyal dan rasanya manis.
Pisang
emas, pisang rastali (kelat keling), pisang berangan dan pisang kapas tidak
sesuai untuk direbus.
Pisang
rebus biasanya dimakan sebagai menu hidangan pagi. Sedangkan menu pisang goreng
pula dimakan waktu petang. Cara rebus pisang amat ringkas dan mudah.
Pisang
yang hendak direbus elok yang baru masak. Isinya masih keras atau pejal yang
enak dimakan. Kalau terlalu masak akan menyebabkan isinya lembik dan 'masuk
air'.
Sebenarnya,
cara mengukus lebih baik untuk mengekalkan rasa pisang dan mengekalkan keadaan
pisang agar tidak lembik dan masuk air.
Jangka
masa untuk merebus atau mengukus pisang tidak perlu lama sekitar 15 - 20 mini
sahaja. Jika direbus terlalu lama akan menyebabkan kulit dan isi pisang menjadi
kecut.
Apabila
pisang yang direbus atau dikukus ini telah masak, angkat dan toskan airnya.
Apabila agak sejuk kita boleh ambil dan kupas kulitnya untuk dimakan.
Apabila isinya
terdedah (tidak perlu semua dikupas) kita boleh potong isi pisang rebus. Kalau
masih panas boleh gunakan sudu untuk memotongnya menjadi kecil untuk dimakan.
Pisang
rebus boleh dimakan kosong atau dimakan bersama kelapa parut bagi menambahkan
perisa sedapnya. Ada juga yang suka makan pisang rebus dengan mencecah gula
pasir atau gula melaka (gula kabung).
Pada
masa dahulu, pisang rebus dijadikan bekal ke kebun dan perjalanan. Pisang rebus
tidak mudah basi atau rosak. Pisang rebus juga tidak menjadi pilihan semut.
Jadi, pisang rebus mudah dibawa. Menariknya, pisang rebus boleh menjadi
pembekal tenaga untuk menggantikan nasi.
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete