Tuesday, 29 November 2016

KHASIAT TEMULAWAK

Temulawak atau temu putih kaya khasiat untuk kesihatan. Temulawak mengandungi kurkuminoid dan minyak atsiri yang bermanfaat  untuk kebaikan meningkatkan tahap kesihatan dan mencegah pelbagai penyakit.   

Tumbuhan ini hampir menyerupai kunyit, mempunyai bau wangi pada keseluruhan tumbuhan terutama rizomnya. Ia boleh mencapai ketinggian hingga 2 meter dan biasa didapati di kawasan belukar yang tidak terlalu tebal.  

Bila dimakan ada sedikit rasa pahit dan manis, mengandungi sebatian volatile oil (6-11%), curcuminoids (62%) dan kanji (starch) (30-40%).

Temulawak banyak digunakan dalam pembuatan kosmetik hari ini kerana ia dikatakan dapat menjadi agen pencegah penuaan dan menjadi penawar masalah sakit puan bagi wanita. Temulawak boleh di jadikan ubat, samada dalam bentuk tunggal mahupun campuran.

Pada umumnya penanaman temulawak ketika ini masih tidak dilakukan secara besar-besaran. Tumbuhan ini membiak melalu pecahan rizom dan sukakan tempat yang agak lembab dan mempunyai pendedahan terus kepada cahaya matahari.

Untuk memenuhi keperluan temulawak ketika ini masih bergantung kepada sumber dari hutan yang tumbuh liar. Jika keadaan ini berterusan, tidak mustahil keberadaan sumber temulawak akan berkurangan.

Ini terbukti jumlah temulawak liar di Nusantara, sudah banyak berkurang dibandingkan beberapa puluh tahun lalu. Maka usaha penanamannya secara intensif sudah semestinya perlu dilaksanakan segera.

Temulawak mengandungi komponen berkhasiat, seperti  kurkuminoid & minyak atsiri (3-12%). Pati temulawak terdiri daripada abu, protein, lemak, karbohidrat, serat kasar, kurkuminoid, kalium, natrium, kalsium, magnesium, besi, manganese dan kadmium.

Pati rizom temulawak dapat dikembangkan sebagai sumber karbohidrat yang digunakan untuk bahan makanan atau campuran bahan makanan.

Rizomnya berbau tajam, rasanya pahit dan agak pedas. Temulawak mempunyai khasiat laktoga, kaloga, antiinflamasi, tonikum dan diuretic.

Herba temulawak banyak digunakan untuk mengubat penyakit:
- Rheumatik dan kesakitan pada otot.
- Ubat demam.
- Masalah hati dan demam kuning.
- Penyakit batu karang
- Penyakit kulit
- Menghilangkan kekejangan.
- Buasir dan masalah kerengsaan pada rektum
- Berak berdarah.
- Merawat masalah sembelit
- Batuk dan demam pada kanak-kanak.
- Masalah keputihan.
- Penyakit kencing manis.
- Gastrik dan gas berlebihan

Temulawak sangat berkesan untuk merawat penyakit berkaitan hati. Dalam beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa pesakit hepatitis yang mengambil temulawak 3 kali sehari secara berterusan selama 3 bulan, menunjukkan penurunan paras SGOT dan SGPT.  

SGOT dan SGPT adalah satu bentuk kaedah untuk mengukur tahap penyakit melalui ujian darah. Temulawak mampu melindungi hati daripada virus yang menyebabkan jaundice, hepatitis dan beberapa penyakit hati lain.

Selain mengawal kesan penyakit hepatitis B, temulawak juga dapat mengubati penyakit berkaitan jantung. Temulawak, terutama zat kurkuminoidnya, dapat meningkatkan kadar HDL (lipoprotein berat jenis tinggi yang berguna untuk mencegah penyakit jantung koroner).

Fungsi lainnya, dapat merangsang sekresi hempedu, pankreas, sebagai zat anti peradangan, dan menurunkan tekanan darah.

Khasiat temulawak lebih banyak dari ginseng. Temulawak memiliki lebih dari 100 komponen, sementara ginseng terbatas. Komponen aktif kurkuminoid dan beberapa komponen minyak atsiri berkhasiat sebagai antioksidan, antiradanga, antibakteri, antihepatotoksik, antikolesterol, antikanser dan anti pembekuan darah.

Aktiviti imunomodulator dari kurkumin (salah satu kandungan dalam kurkuminoid) juga dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap serangan penyakit.

Hasil penelitian membuktikan temulawak tidak memiliki kesan sampingan seperti ubat anti inflamasi kimia yang harganya jauh lebih mahal.  

Penggunaan temulawak secara rutin, juga dapat melancarkan darah sehingga baik untuk mencegah stroke.

Temulawak dapat diminum dengan cara direbus atau dijadikan jus dengan ditambahkan madu, limau nipis atau asam.  

Penggunaan temulawak bagi sesetengah penduduk Malaysia telah diwarisi secara turun temurun. Hasilnya mereka lebih sihat. Sementara itu, penyelidikan mengenai manfaat temulawak telah banyak dilakukan.

Dengan terdapatnya bukti-bukti ilmiah tersebut diharapkan dapat meningkatkan penerimaan masyarakat terhadap ubat tradisional ini.

Secara umumnya manfaat temulawak dapat dibahagikan kepada tujuh bahagian, iaitu memperbaiki nafsu makan, memperbaiki fungsi pencernaan, memelihara fungsi hati, mengurang masalah sendi dan tulang, menurunkan lemak darah, antioksidan dan membantu memelihara kesihatan serta mencegah penggumpalan darah.

Sebahagian masyarakat di Nusantara mengamalkan meminum rebusan temulawak segar yang dicampur  dengan asam jawa atau perahan limau nipis. Minuman ini mereka jadikan sebagai alternatif atau ganti kepada minuman teh.

No comments:

Post a Comment