Sunday, 26 June 2016

KHASIAT MAS COTEK

Pokok emas cotek ataupun mas cotek merupakan pokok herba yang digunakan dalam perubatan tradisional Melayu. Pokok mas cotek dibahagikan kepada mas cotek jantan (berdaun kecil) dan mas cotek betina (berdaun besar). Mas cotek dikenali juga dengan berbagai nama seperti sempit-sempit, agoluran, barito, ara jelatih, ara tunggal, api-api telinga gajah, api-api telinga kera, raja ubat dan secotek emas.

Nama mas cotek diberi atas sebab terdapatnya bintik-bintik halus berwarna emas pada permukaan atas setiap helaian daunnya. Malah pada buahnya terdapat titik yang berwarna merah muda. 

Mas cotek dikatakan merupakan pusaka asli wanita dalam warisan perubatan Melayu. Ia diamalkan bagi mengecutkan saluran peranakan dan merapatkan pintu rahim serta mengembalikan rahim pada kedudukan asal serta mengukuhkannya.

Mas cotek kaya khasiat dapat meningkatkan ghairah seks yang dianggap pokok raja ubat semakin mendapat sambutan. 

Untuk perubatan, pokok ini berkesan untuk menyembuh dan membetulkan kerosakan urat saraf dengan cara mengeringkan 2-3 helai daunnya (campuran antara pokok jantan dan betina) dan direbus dengan 3 cawan air hingga tinggal secawan.

Minum airnya bila suam. Ia juga boleh digunakan untuk mengembalikan rahim kekedudukan asal dan mengecutkan rahim untuk perempuan baru lepas bersalin. 

Ia juga boleh digunakan untuk mengubat paru-paru berair. Selain dari daun dan akarnya yang direbus, buahnya juga boleh dimakan (sebanyak 3-5 biji sehari) untuk menyihatkan badan

Air rebusan daun, batang, akar, dan buah mas cotek terbukti dapat menyembuhkan penyakit paru-paru berair, sakit pinggang, mengurangkan keletihan, dan yang paling utama ialah ia mampu meningkatkan keinginan seks bagi pasangan suami isteri.

Ia juga dipercayai dapat bertindak balas terhadap rangsangan hormon lelaki untuk meningkatkan daya ketegangan alat kelamin. Daun mas cotek boleh dipetik dan dikunyah semasa segar.

Mas cotek kaya dengan mengandungi bahan aktif yang sangat penting untuk sistem tubuh seperti flavonoid, tannins, triterpenoids, proanthosyanins dan pehnols.

Bahan aktif itu mampu berfungsi untuk:
- Mengurangkan keletihan.
- Memperbaiki peredaran darah.
- Mengeluarkan toksin badan.
- Memecah lemak.
- Membuang kolesterol dalam darah.
- Memperbaiki daya fokus dan ingatan.
- Membuang toksid dari badan.
- Mengawal penyakit kencing manis.
- Mengurangkan darah tinggi dan lemah jantung.
- Mengurangkan kesan sakit pinggang.
- Meningkatkan keinginan seks suami dan isteri.
- Menguatkan otot kelamin tuan dan puan.
- Melancarkan peredaran haid.
- Merawat penyakit pneumonia.
- Memperbaiki kerosakan urat saraf.
- Membantu mengatasi masalah keputihan.
- Merawat migraine.
- Merawat resdung.
- Merawat batu karang.
- Merawat gout.

No comments:

Post a Comment