Monday 12 October 2020

CARA BAKAR UBI KELEDEK

 
Keledek di negara kita terdapat banyak jenis ada keledek cilembu, keledek jepun dan pastinya yang paling banyak ialah keledek tempatan sama ada warna purple, sedikit kekuningan dan ada yang hampir putih. 
 
Ubi keledek atau dalam dialek Kelantan dipanggil stelo atau setelo sedap dimakan rebus, dibuat cekmek mahupun dicampur dalam sayur lemak bayam. 
 
Masa di kebun, cara paling mudah dan sedap makan ubi keledek ialah dibakar. 
 
Ubi keledek diletak di atas api atau bara. Tunggu sehingga kulit luarnya nampak terbakar atau menjadi arang. 
 
Ketika itu sudah sesuai untuk diangkat. Jika dibiarkan terus berada di dalam api, akan terbakar keseluruhan menjadi arang. 
 
Namun, untuk memastikan ubi itu masak atau empuk sepenuhnya, cucuk dahulu dengan lidi atau batang kayu kecil. Jika masuk ke dalam, itu tandanya telah masak. 
 
Jika belum masak, teruskan membakar. 
 
Kalau hendak bakar di dapur, boleh sahaja diletakkan di atas api dapur gas. Atau boleh juga dimasukkan ke dalam oven. 
 
Cara masak menggunakan api kayu sebenarnya lebih sedap. Ada aroma dan rasa asli.

No comments:

Post a Comment