Belacan merupakan sejenis bahan perisa masakan yang diperbuat daripada udang kecil atau dipanggil geragau digaul bersama garam. Ia mempunyai bau agak kuat tetapi sedap dan digemari ramai.
Terdapat
sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini
membangkitkan baunya.
Orang
Melayu jika tak tahu makan belacan sering kali ditertawakan atau diejek.
Begitulah sinonimnya belacan dalam kehidupan orang Melayu.
Tetapi belacan kini telah diterima oleh semua peringkat usia dan bangsa
di Malaysia. Bahkan ada pengeluar belacan terdiri bukan Melayu.
Proses
pembuatannya agak mudah tapi memerlukan kemahiran untuk menghasilkan mutu dan
kualiti belacan agar tahan lama.
Bahan asas belacan ialah udang geragau dan garam. Ada juga mencampurkan dengan
gula dan sagu.
Udang
yang digunakan untuk diproses membuat belacan hendaklah terlebih dahulu
dibersihkan daripada sebarang kotoran seperti tanah, pasir, habuk, kulat dan
sebagainya.
Garam
yang digunakan pula ialah jenis garam halus. Jumlah garam yang digunakan
biasanya ialah 10% daripada jumlah berat udang yang digunakan.
Udang yang telah dibersihkan dicampur dengan garam halus dan digaul rata. Bahan
yang telah dicampurkan itu diletakkan di atas nyiru atau tikar untuk
dikeringkan separuh kering.
Udang
yang bergaram yang telah dijemur separuh kering tadi dikisar atau kaedah
lamanya dengan cara menumbuk di dalam lengsung supaya separuh hancur.
Bahan
yang telah ditumbuk itu dibungkus dengan kain dan dimasukkan ke dalam tong dan
ditekan supaya menjadi padat. Ia perlu diperam selama seminggu.
Setelah
diperam selama seminggu, bahan itu dikisar sekali lagi supaya adunan hancur
menjadi halus. Selepas itu dibungkus semula dengan kain dan dimasukkan ke
dalam tong dan ditekan supaya menjadi padat. Kemudian diperam selama seminggu
lagi.
Langkah tersebut diulang beberapa kali bagi menghasilkan belacan bermutu
tinggi. Belacan asli diproses mengambil masa lama untuk menjamin mutu dan kualitinya.
Belacan
asli tidak menggunakan kimia Rhodamine B yang digunakan sebagai pewarna
mencantikkan belacan. Bahan kimia Rhodamine B berbahaya untuk kesihatan.
Petua
untuk mendapatkan bekalan belacan yang asli adalah dengan membeli belacan
buatan kampung dan bukannya belacan kilang. Belacan buatan kampung adalah
diusahakan sendiri oleh orang kampung.
Belacan
asli berwarna kelabu atau pudar. Kalau yang berwarna merah atau jingga, itu
tanda ia dicampur dengan pewarna yang tidak baik untuk kesihatan.
No comments:
Post a Comment