Siput gondang (Pomacea spp.) merupakan
sejenis makhluk perosak invasif yang kini mendatangkan kerosakan serius kepada
penanam padi di Malaysia. Siput yang berasal dari Amerika Selatan ini telah
dibawa masuk ke negara ini sekitar awal tahun 1990-an.
Siput gondang menyerang anak padi yang baru
bercambah sehingga anak padi berumur lebih kurang 40 hari. Selepas tempoh
kritikal ini, siput gondang tidak lagi memudaratkan tanaman padi. Aras
kerosakan bergantung kepada bilangan dan saiz siput yang menyerang.
Kehadiran seekor siput bagi setiap meter
persegi akan mengakibatkan 20 peratus kerosakan sementara pada kepadatan lima
ekor siput setiap meter persegi akan mengakibatkan 90 peratus kerosakan.
Siput gondang telah dapat menyesuaikan diri
di Malaysia kerana terdapatnya persekitaran yang dapat menampung kehidupannya
sepanjang tahun, tiada musuh semula jadi selain berupaya membiak dengan banyak
dan cepat.
Siput ini boleh bertelur sehingga 8,000
biji telur setahun. Lebih daripada 90 peratus telur yang dihasilkan akan
menetas dan membesar. Siput gondang boleh hidup lebih daripada tiga tahun dan
mula bertelur dua bulan selepas telur menetas.
Dalam keadaan kering, siput gondang dapat
berlindung di dalam tanah untuk jangka masa lebih daripada lima bulan dan akan
kembali aktif apabila terdedah kepada air semula.
Di Malaysia, penggunaan siput gondang
sebagai makanan tambahan ayam kampung menyumbang kepada sumber protein dan
kalsium. Kajian menunjukkan ayam kampung yang diberi makan siput gondang
berupaya menghasilkan telur dengan telur merah yang berkualiti di samping kulit
telur yang lebih cantik dan bentuk yang seragam.
Kandungan protein siput ini lebih tinggi
daripada yang terkandung dalam jagung dan kacang tanah. Kandungan lemak siput
gondang didapati rendah iaitu antara 0.89 – 1.71 g/100 g berasaskan berat
basah.
Kandungan lemak yang rendah merupakan satu
kebaikan apabila dijadikan makanan ternakan kerana lebih stabil dan tidak mudah
tengik. Kandungan abunya melebihi 60 g/100 g berasaskan berat basah yang
menunjukkan ia kaya dengan mineral.
Siput gondang juga mempunyai nilai kalori
antara 1.129 – 1.582 kcal/kg. Kandungan kalsium dan fosforusnya didapati tinggi
dan berpotensi untuk menjadi sumber makanan ternakan termasuk akuakultur.
No comments:
Post a Comment