Penduduk
di kepulauan delta Sungai Kelantan di jajahan Tumpat menjadikan bunga pokok
nipah yang masih muda sebagai bahan dibuat kerabu. Kerabu nipah menjadi
hidangan istimewa penduduk yang tinggal di kawasan terdapat banyak pokok nipah.
Pokok
nipah matang mengeluarkan tandan yang di bahagian hujungnya terbentuk bunga.
Bunga membesar dan menghasilkan buah secara setompok rapat-rapat yang kelihatan
seperti bulat.
Bunga nipah yang ingin dibuat kerabu atau sayur, hendaklah diambil sebelum
ia kembang dan menghasilkan buah.
Bagaimana resipi kerabu bunga nipah adalah sama dengan membuat kerabu
mengguna bahan lain. Setiap orang boleh membuatnya mengikut cita rasa
masing-masing.
Rasa kerabu
bunga nipah cukup istimewa dan berbeza dengan yang lain. Rasanya sedikit
kelat, tetapi sedap.
No comments:
Post a Comment