Satu menu terkenal di Kelantan ialah teresek jantung pisang. Bahan asasnya jantung pisang. Bahan lain kira ikut resipi atau cita rasa masing-masing. Ada yang masukkan cendawan kukur atau kulat sisir, kropeh ayam dan sebagainya.
- 2 biji jantung pisang
- 2 sudu besar rempah gulai kawah
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 biji kelapa - santan
- 1 keping asam keping
- 1 sudu besar kerisik
- Garam
- Gula Melaka
- Gula
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- 4 hirisan nipis lengkuas
- 1 sudu besar rempah ketumbar biji
- Masak keropeh ayam dengan bahan kisar, cili kisar dan rempah gulai kawah hingga agak kering.
- Masukkan santan dan asam keping. Masak sehingga santan mendidih dan keluar minyak.
- Masukkan jantung pisang yang telah diperah airnya dan kacau rata rata.
- Akhir sekali masukkan cili hijau, garam, gula, gula Melaka dan kerisik. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Jika suka sedikit berkuah, jangan dimasak terlalu kering kerana bila sejuk, kuah akan menjadi lebih pekat dan kering.
- Setelah jantung pisang lembut dan masak, bolehlah ditutup api.
Gambar - internet
No comments:
Post a Comment