Monday 30 August 2021

KEBAIKAN MAKAN BUAH RAMBUTAN

 
Rambutan berbuah mengikut musim. Biasanya sama musim dengan buah-buahan lain. Jadi, tidak bolehlah menikmati buah rambuatan sepanjang tahun, kecuali yang dibawa dari tempat lain.

Buah rambutan kaya khasiat. Jadi, memang elok dijadikan sebagai pengganti yang baik untuk makanan ringan yang diproses.

Buah rambutan kaya dengan karbohidrat. Karbohidrat pada buah sangat dominanpada isinya yang lembut dan manis.

Buah rambutan juga mengandungi banyak protein seperti daging ayam. Ia berfungsi untuk menghasilkan sel-sel dan menggantikan tisu yang mati.

Selain itu, buah rambutan juga mempunyai banyak mineral penting seperti kalsium, zat besi, zink, magnesium, fosforus dan niacin serta potasium. Buah rambutan juga mengandungai vitamin A dan C.

Tidak kalah pentingnya, buah ini kaya dengan serat yang dapat melancarkan pencernaan. Justeru, ambil kesempatan makan rambutan ketika musimnya.

No comments:

Post a Comment