Di
Sabah, buah tempatan paling popular ialah buah tarap. Ia juga dipanggil buah
lumuk, buah timadang, buah pingan dan buah marang di kalangan penduduk di
Borneo.
Pokok
tarap tumbuh subur di kawasan beriklim tropika dan mudah didapati di Borneo,
termasuk Sabah. Ia berbentuk bulat dan beratnya bolah sampai satu
kilogram.
Kebiasaannya
buah yang masih muda mempunyai kulit berwarna hijau pekat. Manakala buah yang
sudah masak pula mempunyai kulit berwarna hijau kekuningan.
Buah
tarap yang sudah masak sangat mudah dikopek untuk diambil isinya. Sekali
pandang, bentuk luaran buah ini seperti cempedak dan nangka, tetapi bentuknya
lebih bulat.
Isi
buah tarap pula berwarna putih susu. Mereka yang mahu makan buah tarap
hanya perlu menggunakan tangan untuk membelah kulit atau mengopeknya dan
mendapatkan isinya.
Selain
rasa manis apabila masak, buah tarap yang mentah juga boleh dipotong
kecil-kecil untuk dimasak sebagai sup sayur yang dicampur ikan masin atau
daging lain.
Selain itu, buah tarap yang masak boleh dicampur dengan adunan tepung untuk
dijadikan kuih. Biji tarap juga boleh dimakan jika dimasak.
Mudah
kata, kepada mereka tidak pernah melihat buah dan merasai buah tarap, ia
bolehlah disamakan dengan buah cempedak dan nangka, walaupun jauh berbeza.
Sebenarnya,
pokok tarap juga terdapat di Semenanjung. Namun dipanggil pokok terap. Kulit
batang terap boleh diproses dijadikan tali.
Tetapi
terap di Semenanjung tidak terkenal kerana buahnya kecil dan isi juga amat
kecil. Jadi, buah terap di Semenanjung tidak boleh atau tidak sesuai dimakan.
Di
Kedah terdapat daerah dinamakan Padang Terap. Ada juga Kampung Terap di
Sedang, Kedah.
Selain
itu, terdapat banyak nama kampung dikenali ‘terap’. Ada Kampung Terap di Kota
Bharu. Di Kuala Kangsar pun ada Kampung Terap.
Nama daerah, mukim dan kampung ‘terap’ sudah pasti mengambil nama pokok terap. Dengan kata lain, di Semenanjung juga terdapat banyak pokok terap.
Buah
tampunik
No comments:
Post a Comment